Geçenlerde yerli malları gündeme geldiğinde herkes ne üretmeli diye düşünmüştür
ve muhakkak bir çoğumuzun aklına cep telefonu gelmiştir. Ne güzel olurdu değil mi, şöyle bir iphone, Samsung, LG gibi cep telefonu markalarımız olsa.
Pazar lideri Samsung ise böyle düşünmüyor. Üçüncü ve dördüncü sırada gelen Çin firmalarına tahtı vermekte hiç tereddüt etmiyor. Zira onlarla rekabet edebilmek için ya fiyatları indirip pazar payını koruması gerekiyor ya da fiyatlarını yükseltmesi gerekiyor. Samsung yükseltmeyi tercih etti. Samsung son 5 yılda fiyatlarını 2’ye katladı. Hala pazar lideri olmasına karşın satış rakamları gittikçe düşmeye başladı zira Çinli rakipleri hem teknolojik hem de fiyatsal olarak iyi seçenekler sunmaya başladılar. Buna rağmen Samsung son iki yılda 7milyar Dolar geliri 14milyar Dolar’a çıkarmış durumda. Peki ama bunu nasıl beceriyor? Küçülen pazar payı var ama kari nasıl ikiye katlıyor? sayfamıza bir göz atın, olmadı ofisimize gelin biz şunu güzelce size anlatalım. Ne dersiniz?
Herkesin cep telefonu ürettiği bir yerde Samsung cep telefonu parçalarını üretmeye başladı, nitelikli yarı iletkenlerde kendini o kadar geliştirdi ki, Apple dahil hemen hemen tüm telefon yapımcıları hafıza kartlarını, geçici hafıza kartlarını, ekranlarını Samsung’dan almaya başladı. Bunların yanında kamera, envai çeşit sensör ve işlemci de ciddi bir oranda satmaya başladı. Hal böyle olunca, herkesin rekabet edeceği bir ortamdan çıkıp kendine niş bir iş bulmuş oldu. Samsung’un S9 telefon satış rakamı 4 milyar Dolar iken aynı çeyrekte bu yarı iletkenlerin satış rakamı 11 milyar Doları buldu.
Bırakın millet cep telefonu üretsin, Samsung karını ikiye üçe katlama derdinde, ürettiği ürünlerde rakipsiz ne de olsa. Hatta şimdi tüm ürünler, nesnelerin interneti kapsamında, internete bağlanacağı raporlarla dile getiriliyor. Bu yarı iletkenler tüm cihazlarda kullanılacak, sadece cep telefonunda değil. Muhtemelen karları dokuza ona katlanır. Diğer bir örnek de Sony’den verelim. Sony son yıllarda cep telefonu pazarından çekilmeye başladı, daha önce de laptop sektöründen çekilmişti. Sony cep telefonundan %10 kar yaparken, cep telefonu kameralarından (imaj sensörlerinden) %30 kar yapıyor, oyun dünyasını domine etmiş PlayStation dünyasından ise %83 kar ediyor. Sony, kar yaptığı sektörlere yoğunluk vermeyi, odaklanmayı tercih ediyor. Bırakın önüne gelen cep telefonu üretsin, kolaysa PlayStation ekosistemine rakip çıkarsınlar.
Sony’nin cep telefonunda %10 kar yaptığı yerde, yerli olarak kabul ettiğimiz Vestel Venus, General Mobile, Casper gibi cep telefonu üreticileri acaba %10 kar yapabiliyorlar mı? Cep telefonu katma değeri düştüğü yerde bambaşka ürünlere/hizmetlere odaklanmalıyız. Sanayi devrimini yakalamak için çok daha büyük bir sıçrayış yapmamız gerekiyor. Bizi bu kısır döngüden çıkaracak, ufkumuzu açacak oluşumlara ihtiyacımız var ama şu “mış gibi yapma” kültüründen, popülizm kültüründen bir türlü vaz geçemiyoruz. Seçkin bir tabaka, halk yağcılığı yaparak, halkın çıkarlarını bastırıyor ve engelliyor. Üst yöneticiler ne yapsın, onlar yanlış yönlendiriliyor. Sektör temsilcileri bu şehrin milletvekiline Endüstri 4.0’a ihtiyaç olmadığını dile getiriyorsa, sektör temsilcileri hala kaynak inspektörüne, CNC operatörüne ihtiyaç olduğunu dile getiriyorsa, kılavuz olarak karga seçmemeye özen göstermemiz gerekiyor.